Når man køber en ny 3D-printer, erfarer man hurtigt, at en vital del af printeren er filament. Altså det produkt printeren skal bruge til at printe ting med – det der svarer til blækpatroner i en almindelig printer. Filament fås i mange variationer, men en type, der passer på de flestes behov er PLA filament.
Indholdsfortegnelse
Hvad består det af?
PLA står for polyactic acid og er lavet af biologiske materialer. Materialerne kan spænde vidt, men tæller blandt andet ting som majsstivelse og sukkerrør. Af samme grund kan man også lugte en lidt sødlig duft, når man printer med PLA.
Et blandingsprodukt
Der findes en masse variationer af PLA, og det kan altså være blandet med både metal og træ. Det betyder, at man kan få lige den type, der passer til ens eget behov. Måske vil man have et mindre sprødt slutprodukt, eller noget, der er mere varmetolerant. PLA kan sågar fås i en selvlysende variant, hvis det er det, man lige står og mangler.
Ikke farligt
Fordi PLA består af biologiske materialer, afgiver filamentet heller ikke giftige dampe, når man printer med det. Det betyder, at man – i modsætning til ABS filament – ikke behøver et printerkabinet, når printeren arbejder.
Nemt at arbejde med
PLA smelter ved 180-220 grader Celsius, alt afhængig af blandingen man har valgt at arbejde med, men allerede ved 60 grader begynder materialet at deformere. Det kræver altså væsentligt lavere temperature at printe med PLA, end med eksempelvis ABS og PETG, og man behøver heller ikke et opvarmet printbed.
Helt generelt er PLA nemmere at arbejde med, end andre typer filament, men efterbehandlingen er til gengæld lidt sværere. Materialet er desværre ikke resistent overfor hverken vand eller kemikalier.
PLA kan fås en række forhandlere, så det er bare om at købe en tromle og prøve materialet af i dine produkter.