Hvad er PLA filament?

Sponsoreret.

Skrevet af: Tele-Online

30. december 2021

Kategori: Gadgets

Når man køber en ny 3D-printer, erfarer man hurtigt, at en vital del af printeren er filament. Altså det produkt printeren skal bruge til at printe ting med – det der svarer til blækpatroner i en almindelig printer. Filament fås i mange variationer, men en type, der passer på de flestes behov er PLA filament.

 

Hvad består det af?

PLA står for polyactic acid og er lavet af biologiske materialer. Materialerne kan spænde vidt, men tæller blandt andet ting som majsstivelse og sukkerrør. Af samme grund kan man også lugte en lidt sødlig duft, når man printer med PLA.

 

Et blandingsprodukt

Der findes en masse variationer af PLA, og det kan altså være blandet med både metal og træ. Det betyder, at man kan få lige den type, der passer til ens eget behov. Måske vil man have et mindre sprødt slutprodukt, eller noget, der er mere varmetolerant. PLA kan sågar fås i en selvlysende variant, hvis det er det, man lige står og mangler.

Ikke farligt

Fordi PLA består af biologiske materialer, afgiver filamentet heller ikke giftige dampe, når man printer med det. Det betyder, at man – i modsætning til ABS filament – ikke behøver et printerkabinet, når printeren arbejder.

 

Nemt at arbejde med

PLA smelter ved 180-220 grader Celsius, alt afhængig af blandingen man har valgt at arbejde med, men allerede ved 60 grader begynder materialet at deformere. Det kræver altså væsentligt lavere temperature at printe med PLA, end med eksempelvis ABS og PETG, og man behøver heller ikke et opvarmet printbed.

Helt generelt er PLA nemmere at arbejde med, end andre typer filament, men efterbehandlingen er til gengæld lidt sværere. Materialet er desværre ikke resistent overfor hverken vand eller kemikalier.

PLA kan fås en række forhandlere, så det er bare om at købe en tromle og prøve materialet af i dine produkter.

Relateret Artikler

Beskyt dit gulv med glidesko

Beskyt dit gulv med glidesko

Når du vælger glidesko til stoleben, er det vigtigt at sikre sig, at de er matcher med stoletypen og overfladen, de skal bruges på. Der findes forskellige typer glidesko, herunder dem med filtbelægning, plastik, gummi eller metal, og valget afhænger af gulvtypen og de...

Sådan passer du på dine møbler

Sådan passer du på dine møbler

At bevare skønheden og funktionaliteten af dine møbler kræver regelmæssig pleje og opmærksomhed. Ved at følge nogle enkle vedligeholdelsestips kan du forlænge levetiden og bevare udseendet af dine møbler i årevis. Her er nogle nyttige råd, herunder vigtigheden af...

Tips til et hyggeligt og opvarmet hjem

Tips til et hyggeligt og opvarmet hjem

1. Forståelse af vinterens krav til opvarmning: Når den danske vinter gør sit indtog, og nætterne bliver lange og råkolde, er det afgørende at forstå vinterens unikke krav til opvarmning. En effektiv opvarmningsstrategi kræver mere end bare at tænde for et oliefyr....