Hvad er PLA filament?

Sponsoreret.

Skrevet af: Tele-Online

30. december 2021

Kategori: Gadgets

Når man køber en ny 3D-printer, erfarer man hurtigt, at en vital del af printeren er filament. Altså det produkt printeren skal bruge til at printe ting med – det der svarer til blækpatroner i en almindelig printer. Filament fås i mange variationer, men en type, der passer på de flestes behov er PLA filament.

 

Hvad består det af?

PLA står for polyactic acid og er lavet af biologiske materialer. Materialerne kan spænde vidt, men tæller blandt andet ting som majsstivelse og sukkerrør. Af samme grund kan man også lugte en lidt sødlig duft, når man printer med PLA.

 

Et blandingsprodukt

Der findes en masse variationer af PLA, og det kan altså være blandet med både metal og træ. Det betyder, at man kan få lige den type, der passer til ens eget behov. Måske vil man have et mindre sprødt slutprodukt, eller noget, der er mere varmetolerant. PLA kan sågar fås i en selvlysende variant, hvis det er det, man lige står og mangler.

Ikke farligt

Fordi PLA består af biologiske materialer, afgiver filamentet heller ikke giftige dampe, når man printer med det. Det betyder, at man – i modsætning til ABS filament – ikke behøver et printerkabinet, når printeren arbejder.

 

Nemt at arbejde med

PLA smelter ved 180-220 grader Celsius, alt afhængig af blandingen man har valgt at arbejde med, men allerede ved 60 grader begynder materialet at deformere. Det kræver altså væsentligt lavere temperature at printe med PLA, end med eksempelvis ABS og PETG, og man behøver heller ikke et opvarmet printbed.

Helt generelt er PLA nemmere at arbejde med, end andre typer filament, men efterbehandlingen er til gengæld lidt sværere. Materialet er desværre ikke resistent overfor hverken vand eller kemikalier.

PLA kan fås en række forhandlere, så det er bare om at købe en tromle og prøve materialet af i dine produkter.

Relateret Artikler

Ting du kan gøre, hvis du gerne vil leve sundere

Ting du kan gøre, hvis du gerne vil leve sundere

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil ændre livsstil og gå i en mere sund retning, men du synes at det er svært og har brug for lidt hjælp på din vej, så er du landet det rette sted. Her får du nemlig nogle gode råd til, hvordan du kan starte din vejen mod en...

Det bør du huske på som ny virksomhedsejer

Det bør du huske på som ny virksomhedsejer

Det er ikke en simpel og let opgave at starte sin egen virksomhed. Det kræver hårdt arbejde og en masse gåpåmod. Hvis du er en ny virksomhedsejer, så vil der uden tvivl opstå en masse spørgsmål i starten.  Du ved naturligvis ikke alt lige med det samme, men du bliver...

Elbiler og landlivet

Elbiler og landlivet

Vi hører tit, at vi skal skifte bilen ud med en elbil for at redde klimaet. Politikere prøver at gøre det mere og mere tilgængeligt, for alle der ønsker at være en del af den grønne omstilling. Ladestandere skyder op over hele København, og har man en elbil, er man...